[ Pobierz całość w formacie PDF ]

W - szczyptę soli kamiennej
D - płatki pszeniczne
O - płatki żytnie.
Wszystko dobrze wysmażyć, aż płatki będą lekko chrupiące i brunatnawe. Musli można
jeść na sucho lub z jogurtem czy kwaśnym mlekiem.
Kluski maślane
D - 2/3 mąki pszennej
58
O - trochę mąki żytniej
Z - zmieszać z 2-3 jajkami
M - gałką muszkatołową
W - dodać nieco soli kamiennej
W - wymieszać wszystko z odpowiednią ilością wody aż do uzyskania lepkiej masy, która
będzie się odrywać od łyżki
D - wkroić trochę natki pietruszki i świeżego koperku
O - oraz suchego tymianku.
Całość gotować we wrzącej wodzie, spuszczając w tym czasie łyżką następne małe
kawałki ciasta z brzegu miski. Kluski będą dobre, jeśli natychmiast po wrzuceniu ich do
wody będą wypływały na powierzchnię. Gotować około 20-25 min. w stale wrzącej wodzie,
by się nie posklejały. Na koniec odlać wodę i zostawić kluski do obcieknięcia. Następnie
wrzucić je na krótko na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i obracać lekko osmażając.
Dania jarskie
Naleśniki
D - pełną mąkę pszenną
O - odrobinę czerwonego wytrawnego wina
Z - zmieloną prawdziwą wanilię, zmieszać z 2-3 jajkami
Z - oraz 1/2 litra możliwie świeżego mleka krowiego
M - dodać odrobinę sake (wódki ryżowej)
W - szczyptę soli kamiennej
W - wymieszać wszystko z taką ilością zimnej wody, aby powstało płynne ciasto
naleśnikowe.
Naleśniczki trzeba smażyć możliwie cienkie, na patelni z małą ilością dobrego oleju.
Lepiej, jeśli zamiast mleka krowiego dodamy kozie.
Panierowany kamember
Z - ubić 1-2 jajka
M - dodać do nich odrobinę pieprzu
W - trochę soli kamiennej lub tamari
D - trochę bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
O - zmielonego kminku
Z - nieco przecieru pomidorowego lub słodkiej papryki
59
M - trochę ostrej papryki
W - w tej mieszance namoczyć ser kamember lub łagodny brie (pocięty na kawałki)
D - na koniec obtoczyć w bułce tartej
O - panierowane kawałki sera wrzucić na gorącą oliwę i piec tak długo, aż będą
chrupiące.
Potrawy z warzyw
Francuskie ciasto z cebulą
Kruche ciasto drożdżowe
D - 1/2 kg mąki pszennej pełnej uformować w stos z zagłębieniem w środku
D - na środek dać paczuszkę świeżych pokruszonych drożdży
O - zewnętrzny brzeg posypać szczyptą tymianku
Z - zmielonym koprem, anyżkiem i kminkiem
Z - na drożdże dać łyżeczkę miodu lub niesłodzonego syropu
M - szczyptę pieprzu
W - po brzegu posypać niewielką ilością soli kamiennej
W - drożdże zalać ok. 1/81 ciepłej wody.
Pozostawić przykryte drożdże do wyrośnięcia na ok. 20 min. Zagnieść ciasto dodając tyle
ciepłej wody, by stało się gładkie, rozciągliwe. Zostawić je jeszcze raz do podrośnięcia na
ok. 1/2 do 3/4 godz. Potem dać na blachę, rozciągnąć i jeszcze raz zostawić do
podrośnięcia. W końcu na ciasto drożdżowe nałożyć następną warstwę: Warstwa cebuli
Z - w niewielkiej ilości dobrego oleju (słonecznikowego, oliwy)
M - przyrumienić jedną do dwóch cebul (w zależności od wielkości ciasta)
M - dodać trochę pieprzu
W - i nieco tamari lub sosu sojowego
D - gdy cebula przyrumieni się, wlać do niej 2-3 kubki kwaśnej śmietany
D - dodać świeżo posiekaną natkę pietruszki
O - świeżego tymianku, suszonego kopru
Z - rozmaitych suszonych natek
Z - i kubek kremu (słodkiej tłustej śmietany).
Wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą i położyć na spód z ciasta drożdżowego.
Następnie piec to ciasto z cebulą w piekarniku jak pizzę. Samo ciasto drożdżowe może być
60
stosowane do różnego rodzaju pizzy.
Pizza jarzynowa
Na początku przygotować ciasto drożdżowe, jak do francuskiego ciasta
z cebulą i położyć go na blachę do pieczenia.
Sos
D - przegotować kilka pomidorów
O - z tymiankiem, suszonym koprem
Z - z rozmaitymi suszonymi natkami
M - kminkiem, oregano, pieprzem
M - ostrą papryką
W - dosypać trochę soli kamiennej.
Całość gotować bardzo długo, aż będzie zawierać tylko niewielką ilość płynu. Krem
nałożyć na ciasto drożdżowe i całość obłożyć rozmaitymi przyprawami i warzywami
zachowując następstwo pięciu ruchów, a więc:
Z - świeżymi pieczarkami pociętymi na kawałki
Z - rozmaitymi suszonymi natkami
M - pieprzem, ostrą papryką, oregano
W - dodać nieco soli, sos tamari lub sojowy
D - kilka plasterków świeżych pomidorów
O - świeży tymianek, suchy koper
Z - dużo pokrojonego, łagodnego żółtego sera
Z - na to rozlać 1-2 łyżek oleju.
Pizzę piec około 20 min. w piekarniku.
Duszone ziemniaki z kapustą
O - do niewielkiej ilości wrzącej wody Z - wlewamy oliwę z oliwek
Z - wrzucamy surowe ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i podduszamy je tak długo, aż
staną się lekko przezroczyste Z - doprawiamy kminkiem M - dodajemy posiekanej kapusty M
- doprawiamy pieprzem, curry
W - oraz tamari lub sosem sojowym Całość dusimy aż do miękkości jarzyn.
Sałatka ziemniaczana
61
Z - dowolną ilość ugotowanych ziemniaków pokroić w grubą kostkę
Z - zmieszać z 2-3 jajkami ugotowanymi na twardo i posiekanymi
Z - dodać trochę oliwy z oliwek
M - garść drobno pokrojonej cebuli
M - przyprawić odrobiną pieprzu
W - i soli kamiennej
W - do tego dodać małą ilość tamari lub sosu sojowego
D - i do smaku dobrą miarkę kwasu chlebowego (zamiast niego może być trochę ogórka
kiszonego pokrojonego w drobną kostkę)
D - oraz dużo drobno posiekanej naci pietruszki
O - nieco tymianku
Z - zmielonego kminku
Z - można też dodać do smaku trochę zielonego groszku i ugotowanej, pokrojonej w
kostkę marchewki.
Przed podaniem przyozdobić bukiecikami pietruszki i kawałkami jajka.
Zupy
Zupa jarzynowa
Podany niżej przykład jest otwarty na wszelkie inne kombinacje składników, należy tylko
zachować stosowną kolejność. Zupa oddziaływać będzie zawsze najsilniej na narządy
zaliczane do tego żywiołu, na którym zostanie zakończone dodawanie do niej składników.
Można też kilkakrotnie przechodzić przez cały cykl pięciu ruchów - to dodatkowo
harmonizuje, a zarazem wzmacnia energię zupy. Czas gotowania może być dowolny, byle
wszystkie składniki stały się wystarczająco miękkie, jednakże warto zawsze pamiętać, że
wraz z jego wydłużaniem dodaje się równocześnie czi, a wiec jangizuje.
O - na wrzącą wodę wrzucić nieco majeranku, tymianku, rozmarynu
Z - suszone grzyby szlachetne, trochę kminku
Z - pokrojone stosownie do pory roku ziemniaki, buraka ćwikłowego, marchew, korzeń
pietruszki
M - seler, kapustę, pora, cebulę
W - drobną fasolkę (wcześniej moczoną przez ok. 12 godzin)
W - (jeśli istnieje potrzeba to dolać trochę zimnej wody) przyprawić sosem sojowym, solą
D - dodać posiekane natki selera i pietruszki
62
O - szczyptę tymianku
Z - masło do smaku, ewentualnie słodkiej śmietany.
Zupa cebulowa
Z - w małej ilości oliwy z oliwek (lub oleju słonecznikowego) łagodnie przyrumienić bardzo
dużo krążków cebuli
Z - dodać różne suszone natki, zioła prowansalskie i inne
M - trochę pieprzu
W - wlać dowolną ilość wody i gotować
W - następnie dodać odrobinę tamari lub sosu sojowego, po czym można już rozlać zupę
do misek
D - do każdej miski nałożyć kromkę przysmażonego chleba lub tosta (może być też w
kostkach)
O - posypać odrobiną tymianku
Z - zmielonego kminku
Z - i położyć kawałek żółtego sera.
Następnie zapiec zupę w piekarniku.
Dania mięsne
Gulasz węgierski
Z - w małej ilości dobrego oleju lekko przyrumienić 4-5 dużych cebul, pociętych w
plasterki lub krążki
Z - dodać do tego 300-400 g mięsa wołowego na gulasz i przysmażyć
Z - następnie dodać garść słodkich orzechów włoskich
M - 1-2 roztartych ząbków czosnku [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • metta16.htw.pl
  •